Pietre pretioase

DIAMANTUL

Diamant

Este piatra pretioasa aniversara pentru implinirea a 10 si 60 ani de casatorie. Numele de “diamante” vine din grecescul “adamas”, care inseamana “ de necucerit”. Inca de la grecii antici diamantul este semnul traditional al iubirii. In acea vreme se credea ca acestea sunt picaturi de roua intarite sau aschii in stele sau fulgere cristalizate.
Diamatul - cea mai tare substata cunoscuta de om, este carbon cristalizat, care are calitati unice de a reflecta lumina. Diamantul este o piatra incolora, dar se pot intalni si in diferite nuante cum ar fi: albastru, galben, rosu, verde, maro, roz, negru, alb.

SMARALDUL

smarald

In greaca “smaragdoc” inseamna verde, iar aceasta piatra se credea ca ii confera purtatorului capacitate de clar-viziune, ca atrage norocul, mentine tineretea si simbolizeaza imortalitatea. Piatra a zeitei Venus, in evul Mediu simboliza virtutea si se credea ca daca stapanul cade in pacat, piatra se sparge. Smaraldul,(silicat de aluminiu si berului). Culori: verde, verde – bleu, pana la verde – galben.

PLATINA

platina

Are simbol Pl si a fost acceptata ca metal pretios numai dupa a doua jumatate a secolului 19 si are luciu si culoare alba. Platina este cotata a fi mai pretioasa decat aurul si avantajele ei sunt superioare, aceasta putand rezista mii de ani fara sa se degradeze sau uzeze. De aceea platina a inceput sa fie filosita pe scara larga in bijuterie, ajungand in ultimii ani sa fie mult mai apreciata decat celelalte metale nobile.
Platina este deseori folosita pentru a fixa cele mai valoroase pietre, pentru a realiza astfel cele mai rafinate bijuterii. Platina tine cel mai sigur pietrele.

RUBINUL

rubin

Latinii il numeau “rubber” (rosu ca sangele) si il credeau capabil de a vindeca orice boala. De o culoare rosu intens care starneste pasiuni, rubinul simbolizeaza iubirea. Cu exceptia diamantului nu exista piatra mai durabila decat rubinul. Valoarea unui rubin fara defecte o va depasi pe cea a diamantului datorita raritatii acestei pietre. Culori: rosu in diverse nuante, roz, carmine.

SAFIRUL

safire

Safirul, varietatea albastra de corindon, era socotita piatra destinului, reprezentand intelepciunea, curatenia si castitatea.
Se credea ca are puterea de a atrage spiritele bune si de a ocroti de mania divina.
Persanii credeau ca pamanul se afla asezat pe un safir imens a carui reflexive coloreaza cerul in albastru. Safirele care contin imperfectiuni minore sunt taiate in forma de stea.
Safirul (oxid de aluminiu) se poate intalni in diferite culori cum ar fi: albastru in diferite nuante, violet, portocaliu, glaben, verde.

PERLE

perle

Considerate cele mai apreciate geme de natura organica, perlele au o valoare extrem de mare, pretul lor fiind comparabil cu cel al pietrelor pretioase.
Sunt folosite in bijuterie inca de pe vremea Egiptului antic, fiind amintite in Biblie si Talmud.
Perlele folosite astazi sunt de doua feluri: perle naturale si perle naturale de cultura.

Legenda

Pietre scumpe, giuvaiere, nestemate...iata o sumedenie de cuvinte ce desemneaza mult ravnitelte comori minerale smulse din adancurile pamantului si prelucrate de mana omului spre a da stralucire vietii lui.

Dealulgul istoriei umanitatii s-au purtat razboaie pentru ele, au cazut capete, sau ridicat imparatii. Pietrele pretioase nu sunt doar un semn al bogatiei ci si marca a puterii, au fost investite cu semnificatie sacra. Fiecare din cele 12 triburi ale lui Israel erau simbolozate printr-o nestemata.

Mai tarziu, pietrele pretioase au devenit simbolurile celor 12 apostoli si au fost considerate temelii ale cetatilor Ierusalimului ceresc. Li s-au atribuit puteri tamaduitoare, au fost ascociate celor 12 semne zodiacale. Au impodobit obiecte de cult apartinand tuturor religiilor, odajdii imparatesti, bule papale, tronuri, vase, diademe au dat stralucire regilor, reginelor, imparatilor, domnitelor sau chiar oamenilor obisnuiti dar cu stare in toate timpurile.

Profetul Iranian Zoro Astru spunea:” Lumea poate fi reflectata in difertite feluri dar intr-o nestemata se reflecta pe sine". Platon atribuia pietrelor pretioase, viata si sclipire desprinse din lumina stelelor. Vechii greci, apreciau mai mult nestematele spiritului si ale mintii decat pe cele scoase din pamant. Interesul pentru pietrele pretioase dateaza din cele mai vechi timpuri.

Nestematele au fost exploatate si prelucrate pretutindeni. In Asia Centrala si de est in M Mesopotamina, Babilonia, Egipt, America Centrala.

Grecii, romanii si bizantini erau admiratori si mari cunoscatori ai giuvaierelor. Pietrele pretioase incep sa patrunda in Europa in perioadele de infolorie a comertului.

Traficul de nestemate se intensifica dupa expeditia lui Alexandru cel Mare care ajunge pana in India. In epoca medievala, lengedarul calif al Bagdadului, Harun al-Rasid trimite in Europa nestemate aliatului sau Carol cel Mare. Bizantul a fost si el un mare centru al negotului cu givaiere. In renastre, infloreste mestesugul pietrelor pretioase cu toate ca prima breasla a slefuitorilor de pietre se constituie in 1920 la Paris.

Defapt pietrele pretioase sunt produse minerale sau de origine organica zamislite in dancurile pamantului sau ale oceanului scoase la lumina, slefuite de mesteri talentati. Valoarea lor este cu atat mai mare cu cat ele sunt mai curate, mai rare, mai mari, mai bine prelucrate. Sunt denumite in functie de provenienta si proprietatile lor fizice, diamante, rubine, safire, smarale, topaze, perle.

Diamantul slefuit poarta numele de brilliant. Toata arta bijuteriilor sa dezvoltat datorita metalelor scumpe si a pietrelor pretioase. A fost practicata pretutindeni. A fost practicata si in tarile romane cunoscand o mare inflorire in epoca medievala. Ca mai toate mestesugurile traditionale a decazut si ea in epoca moderna.

Bijutierii sunt astazi niste mestesugari rari ca si materialele pe care le prelucreaza iar un tintuitor de pietre pretioase e foarte greu sa mai intalnesti astazi pe la noi.